Rossetti's words about UEFA referees and VAR
UEFA's head of refereeing, Roberto Rossetti, spoke about refereeing issues and VAR.
What he said in detail:
"The interruption of VAR today is unthinkable. I'd like us to use it at the 2010 World Cup: everyone in the audience that day knew Tevez's goal was offside, except me."
"Every once in a while I remember the faces of those who heard about VAR for the first time... they were a bit confused, but for me the future was already written."
Roberto Rossetti, now UEFA's head of refereeing with responsibility for developing and selecting referees for international games, was the man who came closest than anyone to the moves that opened football up to technology like never before.
Who were those people with the confused faces?
“It was the Italian referees: I had been appointed head of the VAR project for our league and our league was moving quickly to give the green light to the big revolution. We did it a year earlier than expected. Then, thanks to them, VAR's first year in Italy was excellent."
VAR yes, VAR no, VAR stop?
"Stopping VAR is something you can't even think about today. Let's imagine what would happen in football if we erased everything that has happened in recent years. Chaos".
VAR yes, VAR no, Challenge VAR?
"Football has its pace, its progress and it is a sport full of unpredictable moments. There is subjective interpretation for most rules. In European competitions we have one VAR intervention every three games, and surely you know that all possible situations are checked (this year, in 660 games with VAR, there were 3020 checks, with 214 interventions). I ask you one question: if coaches or captains were allowed to call for technical intervention twice per game, are we sure that the flow of the game would not be affected? A clear wrong decision by the referee can also occur when the challenge possibilities have been exhausted by the team. What would happen then?'
It could be used "regularly", right?
“It can happen, to use it to break the inertia of a match and the rhythm of the opponent or for other reasons. This could create more misunderstanding than clarity."
So, is it better not to go any further?
“The rules are amended by the IFAB, the true guardian of the rules of the game. I'm just thinking."
We imagine this thought is common to most people…
“The potential change would, among other things, modify the use of VAR as we know it: the ball to the head coach or the ball to the call according to the existing protocol. Both together would not be possible, they would change football."
What do you think of the actual game time?
"On this subject I think we are a long way from a possible introduction: real time does not fit football."
In the 2022 World Cup in Qatar, the delays even reached 10, 15 minutes and more, over 90 minutes.
*** Oι ατάκες του Ροσέτι για τους διαιτητές της UEFA και το VAR
Ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι, μίλησε για τα θέματα της διαιτησίας και το VAR.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Η διακοπή του VAR σήμερα είναι αδιανόητη. Θα ήθελα να το χρησιμοποιήσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010: όλοι οι θεατές εκείνη την ημέρα ήξεραν ότι το γκολ του Τέβες ήταν σε οφσάιντ, εκτός από μένα».
«Κάθε τόσο θυμάμαι τα πρόσωπα αυτών που άκουγαν για το VAR για πρώτη φορά… ήταν λίγο συγχυμένοι, αλλά για μένα το μέλλον είχε ήδη γραφτεί».
Ο Ρομπέρτο Ροσέτι, σήμερα επικεφαλής της διαιτησίας της UEFA με την ευθύνη να αναπτύξει και να επιλέξει διαιτητές για διεθνή παιχνίδια, ήταν ο άνθρωπος που βρέθηκε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στις κινήσεις που άνοιξαν το ποδόσφαιρο στην τεχνολογία, όπως ποτέ άλλοτε πριν.
Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι με τα συγχυμένα πρόσωπα;
«Ήταν οι Ιταλοί διαιτητές: με είχαν διορίσει επικεφαλής του έργου VAR για το πρωτάθλημά μας και το πρωτάθλημά μας προχωρούσε γρήγορα για να δώσει το πράσινο φως στην μεγάλη επανάσταση. Το καταφέραμε μία χρονιά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Έπειτα, χάρη σε αυτούς, ο πρώτος χρόνος του VAR στην Ιταλία ήταν εξαιρετικός».
VAR ναι, VAR όχι, VAR σταματάει;
«Η διακοπή του VAR είναι κάτι που δεν μπορείς καν να σκεφτείς σήμερα. Ας φανταστούμε τι θα γινόταν στο ποδόσφαιρο, αν διαγράφαμε όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Χάος».
VAR ναι, VAR όχι, Πρόκληση VAR;
«Το ποδόσφαιρο έχει τον ρυθμό του, την πρόοδό του και είναι ένα άθλημα γεμάτο απρόβλεπτες στιγμές. Υπάρχει υποκειμενική ερμηνεία για τους περισσότερους κανόνες. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουμε μία παρέμβαση VAR κάθε τρία παιχνίδια, και σίγουρα γνωρίζετε ότι ελέγχονται όλες οι πιθανές καταστάσεις (φέτος, σε 660 αγώνες με VAR, έγιναν 3020 έλεγχοι, με 214 επεμβάσεις). Σας θέτω μία ερώτηση: αν οι προπονητές ή οι αρχηγοί είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν τεχνολογική παρέμβαση δύο φορές ανά αγώνα, είμαστε σίγουροι ότι η ροή του παιχνιδιού δεν θα επηρεαζόταν; Μία σαφής λάθος απόφαση του διαιτητή μπορεί να συμβεί και όταν οι δυνατότητες πρόκλησης έχουν εξαντληθεί από την ομάδα. Τι θα γινόταν τότε;».
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί "τακτικά", σωστά;
«Μπορεί να συμβεί, να το χρησιμοποιήσεις για να σπάσεις την αδράνεια ενός αγώνα και τον ρυθμό του αντιπάλου ή για άλλους λόγους. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες παρεξηγήσεις παρά καθαρότητα».
Άρα, είναι καλύτερα να μην προχωρήσουμε περισσότερο;
«Οι κανόνες τροποποιούνται από την IFAB, τον αληθινό φύλακα των κανόνων του παιχνιδιού. Εγώ απλά κάνω μία σκέψη».
Φανταζόμαστε ότι αυτή η σκέψη είναι κοινή στους περισσότερους ανθρώπους…
«Η πιθανή αλλαγή, μεταξύ άλλων, θα τροποποιούσε τη χρήση του VAR όπως το γνωρίζουμε: η μπάλα στον προπονητή-αρχηγούς ή η μπάλα στην κλήση σύμφωνα με το υπάρχον πρωτόκολλο. Και τα δύο μαζί δεν θα ήταν εφικτά, θα αλλοίωναν το ποδόσφαιρο».
Τι πιστεύετε για τον πραγματικό χρόνο παιχνιδιού;
«Σε αυτό το θέμα νομίζω ότι απέχουμε πολύ από μία πιθανή εισαγωγή: ο πραγματικός χρόνος δεν ταιριάζει με το ποδόσφαιρο».
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, οι καθυστερήσεις έφταναν ακόμα και τα 10, 15 λεπτά και παραπάνω, πάνω από τα 90 λεπτά.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τον μέσο όρο στις διοργανώσεις της UEFA, σχεδόν 60 λεπτά στο Champions League, και έχουμε δουλέψει για χρόνια για να επιταχύνουμε τις επανεκκινήσεις του παιχνιδιού. Προδραστικοί διαιτητές, λιγότερες παύσεις, περισσότερο ρυθμός και συναισθήματα».
Ο αρχηγός, και μόνο ο αρχηγός, μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον διαιτητή: ποια εκτίμηση δίνετε στην καινοτομία που εισήχθη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Ιούνιο;
«Υψηλή, πολύ υψηλή εκτίμηση, ένα απλό αλλά κρίσιμο έργο για την εικόνα του ποδοσφαίρου που έχει έναν θεμελιώδη εκπαιδευτικό σκοπό για τις μελλοντικές γενιές παικτών και διαιτητών. Και μόλις στην αρχή είμαστε. Δεν μπορούμε πια να ανεχόμαστε τον εκφοβισμό των διαιτητών».
Αν σας ρωτούσα τι σημαίνει το VAR σύμφωνα με την άποψή σας, έχοντας γνωρίσει κάθε πτυχή του από την πρώτη ημέρα;
«Για μένα, το VAR είναι το Αργεντινή-Μεξικό, στον 16ο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Η ομάδα της Νοτίου Αμερικής σκοράρει το 1-0 σε οφσάιντ, όλος ο κόσμος μπορεί να το δει, εκτός από μένα, τον διαιτητή του αγώνα. Παράλογο!».
Ένα λάθος;
«Ένα λάθος. Γύρισα σπίτι και νομίζω ότι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκείνη την χρονιά θα ήταν δικός μου, αν δεν υπήρχε το λάθος με το οφσάιντ…».
Ένα λάθος, εντάξει. Ας αλλάξουμε οπτική: ο τέλειος αγώνας σας;
«Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008, Γερμανία-Ισπανία: ο τελικός παίζεται και μετά τη λήξη του αγώνα, κανείς δεν ανέφερε τον διαιτητή…».
Το άτομο που σας έδωσε το βραβείο ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, η Καγκελάριος της Γερμανίας. Οι τηλεοπτικές εικόνες εστίασαν στην όχι μικρή συνομιλία σας: τι της είπατε;
«Δεν θυμάμαι… θυμάμαι μόνο ότι ήταν πολύ ευγενική».
Πίσω στο γήπεδο. Ποιο στοιχείο της δουλειάς σας σας απασχολεί περισσότερο από όλα;
«Δουλεύουμε εμμονικά για να διασφαλίσουμε την ομοιομορφία στην εφαρμογή των κανόνων. Έχουμε ιδέες και στρατηγικές. Και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, παρά το γεγονός ότι οι διαιτητές προέρχονται από κάθε ευρωπαϊκή χώρα: η ικανότητα της επιτροπής μου, τα σεμινάρια και η ακαδημία διαιτησίας της UEFA είναι το κλειδί».
Είναι αλήθεια ότι στην Ιταλία οι διαιτητές δίνουν πέναλτι που δεν δίνονται στους διεθνείς αγώνες;
«Μπορώ να πω μόνο ότι για εμάς το πέναλτι είναι κάτι σοβαρό: πρέπει να αφορά ένα σαφές φάουλ που έχει διαπράξει ο αμυντικός».
Ας γυρίσουμε στην παρούσα κατάσταση: η Serie A απέχει πολύ από το Champions League, ένα πολύ συζητημένο θέμα.
«Δεν είναι έτσι: απλά κοιτάξτε τα τελευταία δεδομένα. Η Serie A έχει πλησιάσει τον μέσο όρο του Champions League τα τελευταία χρόνια. Ο Τζιανλούκα Ρόκι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, η σύγκρουση μεταξύ μας είναι συνεχής…».
Ποιες ιδιότητες πρέπει να έχει ένας διαιτητής "Ροσέτι";
«Ένας κορυφαίος αθλητής που αποφασίζει πάντα στο γήπεδο, με μεγάλη προσωπικότητα, πλήρη γνώση του ποδοσφαίρου: το VAR δεν αναμένεται, είναι απλώς μια επιπλέον βοήθεια».
Πόσοι διαιτητές είναι αποφασιστικοί και με προσωπικότητα;
«Υπάρχουν σίγουρα πολλοί. Και όχι μόνο οι παλιοί ή έμπειροι: νέοι που είναι έτοιμοι για το έργο αυτό, αναπτύσσονται συνεχώς».
Ο Όρσατο αποσύρθηκε.
«Ο Όρσατο είναι ένας θρύλος για εμάς».
Είσαι από το Τορίνο. Και το Τορίνο πάντα είχε σημαντική παράδοση με τους διαιτητές, τι συμβαίνει κάτω από την "Μόλε";
«Η σχολή αυτών που ήταν εδώ πριν από εμάς, την αισθάνεσαι στον αέρα, είναι δυνατή και σου δίνει αίσθηση του ανήκειν. Δεν υπάρχουν μυστικά».
Κάποιο όνομα;
«Ο Αντόνιο Τρόνο και ο Μαουρίτσιο Λάουντι ήταν σίγουρα οι καθηγητές μου».
VAR ναι, VAR όχι, και... τι είναι το "ελαφρύ" VAR;
«Ένας υπολογιστής στην άκρη του γηπέδου με δύο τεχνικούς: γι' αυτό λέγεται ελαφρύ VAR. Μειώνει το κόστος και είναι εύκολα εφαρμόσιμο από την πλευρά των εργαλείων: η πειραματική εφαρμογή είναι σε εξέλιξη και θα βοηθήσει χώρες με λιγότερους πόρους από τις γνωστές λίγκες. Το VAR είναι κάτι άλλο».
Άρα, τα συγχυμένα πρόσωπα που παρατηρούσες πριν από χρόνια, έχουν πλέον εξαφανιστεί.
«Φυσικά. Το κατάφεραν γρήγορα. Δεν έχω καταλάβει, και δεν θα καταλάβω ποτέ, αυτούς που λένε ότι οι διαιτητές είναι αντίθετοι στο VAR. Παραμύθια».
Ακολούθησες το έργο για την εισαγωγή του VAR στο γήπεδο στην Ιταλία. Θυμάσαι τα πρώτα ανεπίσημα βήματα της μεγάλης επανάστασης;
«Ναι».
Πού;
«Σε ένα σεμινάριο στην Ολλανδία τον Μάρτιο του 2014, ήμασταν εκεί. Για την Ιταλία, ο πρόεδρος Τάβετσιο και ο Μισέλ Ούβα, το πίστεψαν αμέσως».
Η τελευταία ερώτηση είναι η πιο επίπονη: η βία κατά των διαιτητών.
«Μια πληγή. Στο επίπεδο της UEFA κάνουμε εξαιρετική δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα (την Εκστρατεία Διαιτησίας της UEFA) και κάτι αλλάζει γιατί, στο τέλος, υπερισχύει το πάθος αυτών που θέλουν να εισέλθουν στον κόσμο των κανόνων. Πρέπει να είναι σαφές ένα πράγμα: χρειαζόμαστε πολύ αυστηρές και δυνατές κυρώσεις, όποιος αγγίζει τους διαιτητές δεν πρέπει ποτέ να ξαναμπεί σε γήπεδο. Η πραγματική καμπή; Ο διαιτητής πρέπει να θεωρείται δημόσιος υπάλληλος για όλη τη διάρκεια ενός αγώνα».
Πηγή: SDNA.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου